Loren Cordain, profesor uniwersytetu w Kolorado w USA, badał nastolatków z różnych regionów świata, u których trądzik wcześniej nie był obserwowany w szczególności mieszkańców Papuy i Inuitów. Zauważył, że Inuici zaczęli mieć problemy z trądzikiem, kiedy przyjęli zachodnią dietę.
Wielu lekarzy podkreśla fakt, że nowoczesne odżywianie jest często czynnikiem pro-zapalnym, co sprzyja rozwojowi trądziku. Podobnie jak w przypadku wielu innych patologii, przetworzona żywność, wysoki poziom tłuszczu, cukru i szkodliwych składników - są w dużej mierze czynnikami nasilającymi trądzik.
W ostatnich latach pojawiło się także wiele pytań o konkretne produkty i ich wpływ na trądzik. Czy mleko powoduje trądzik? Jaki jest związek pomiędzy czekoladą, glutenem, cukrem a trądzikiem? Jakie pokarmy mogą pomóc w leczeniu trądziku? Oto, co ma do powiedzenia nasz ekspert - Pénélope Restoy.